SORU ÇÖZME TEKNİKLERİ

SORU ÇÖZME TEKNİKLERİ

Soru Çözerken Dikkat Etmemiz Gereken Bazı Önemli Noktalar .

21.12.2023 45

BİLGİ-YORUM-HIZ

BÜTÜN MESELE, ELİNİZDEKİ BİLGİYİ DOĞRU YORUMLAYARAK HANGİ SORUDA KULLANACAĞINIZI BİLMEKTE VE HIZLI OLMAKTA.

TEST ÇÖZMEDE 3 ÖNEMLİ UNSUR:

BİLGİ:öğrenme ile kazanılır.Tekrar ile pekiştirilir. Test çözme tekniğini kullanmanın temelini teşkil eder.

YORUM: öğrenilen ve tekrar ile pekiştirilen bilgi ile ilgili düşünce geliştirme veya bilgiye farklı açılardan bakabilme gücünü ifade eder. Test çözme tekniğinin geliştirilmesini sağlar.

HIZ: kazanılan bilgiye ve elde edinilen yorum gücüne zaman kısıtlaması içinde çözülmesidir. Hız, test çözerken zamanı etkin bir biçimde kullanmamıza yardım eder.

SORU ÇÖZERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

·        Soruda sizden ne isteniyorsa onu düşünmelisiniz.

·        Bazı sorular size kolay gelir ve cevabın böyle bir şık olamayacağını düşünürsünüz. Oysa bazen böyle kolay sorular sormak da bu işin tekniğinin bir parçasıdır.

·        Ön yargılardan kaçınmamız gerekir. Soru bizden ne istiyorsa sadece onu düşünmek ve her soruyu kendi mantığı içerisinde ele almalıyız.

·        Çeldiricilere Dikkat Bütün şıkları okuduktan sonra cevaba karar verin. Sizden kimi zaman “doğru” cevap değil,“en doğru” cevap istenir.

·        Unutmayın ki matematik sorularındaki şıklar, rastgele cevaplar değil, işlem hatalarına göre hesaplanmış cevaplardır. Bulduğunuz sonucun şıklarda olması onun doğru olduğu anlamına gelmez.

·        Anlamadığın her soruya “bu soru yanlış” demek çözüm değildir. Görevin; “yanlış soruları” değil “doğru cevapları” bulmak.

·        Paragraf tipli sorularda genellikle paragraftan önce soru kökünün okunması paragrafın ikinci kez okunması zorunluluğunu önler.  Soru kökünü okuyan zihin paragrafı okurken cevabı bulma eğiliminde olur.

·        Öncelikle sorunun okunup anlaşılması daha sonra cevabın düşünülmesi gerekir. Kesinlikle soruyu okurken cevabı düşünmeyin. Her iki durumun bir birinden ayrılması gerekmektedir.

·        Test çözerken sorunun doğru cevabını bulmak kadar önemli bir diğer olay da cevap olamayacak şıkların tespit edilmesidir. Yanlış şıkları elemek doğru cevabı bulmanızı kolaylaştırır. Şayet 5 seçenekten 4’ünün kesin yanlış olduğunu biliyorsanız, cevabı bilmeseniz de geriye kalan seçenek doğru cevaptır.

·        Soru içinde geçen ipuçlarından yararlanmayı bilin. Bunlar; altı çizili, koyu puntoyla yazılmış, "tırnak içinde," değildir, olamaz, her zaman, hiç bir zaman, bütün, zaman zaman, yoktur, vardır, birbirinden farklı, birbirine benzer, eşdeğer, birden fazla, ayrı ayrı, iç içe, yan yana , ikisi bir arada, ana düşünce , yan düşünce, benzer düşünce , asla, genellikle, çoğu,vb. ipuçlarıdır.

·        Soruları okurken hızınız kesecek olan dudak kıpırdatarak okumaktan uzak durun. Çünkü bu durum hızınızı kesecektir.

·        Her kelimenin altını çizmeyin. Bu size zaman kaybettirir. Sadece soru köklerinin ve önemli gördüğünüz diğer ipuçlarının altını çiziniz.